Speelles

DSC_5714_edited.JPGDSC_5703_edited.JPG

Iedere zwemles heeft een speelmoment nodig om zonder druk van oefening en instructie de aangeleerde vaardigheden in een vrijere ruimte te kunnen ervaren. Wij willen voorkomen dat het speelmoment (een paar minuten aan het einde van iedere zwemles) uitloopt naar meerdere minuten. Vanaf het begin van onze zwemschool hebben wij dan ook die speelmomenten gespaard voor aparte speellessen, waarbij wij het hele gezin uitnodigen in het water mee te spelen. 

Tijdens de speelles is de diepte van het zwembad circa 80 cm, zodat iedereen kan meedoen. Broertjes en zusjes, jonger dan vijf jaar, mogen het water in onder begeleiding van een ouder en er is voldoende speelmateriaal aanwezig. Op de zaterdag van de speelles is de meisjeskleedruimte bestemd voor de moeders en de jongenskleedruimte voor de vaders.

Het belang van de speelles (een betaalde zwemles) wordt vaak onderschat. Veel leerlingen komen zelden in andere zwembaden, met name in de eerste periode van het aanleerproces. Wij geven les in diep water en het is belangrijk dat de leerlingen ook het zwemmen/spelen met voeten op de vloer ervaren. Het geeft een heel andere balans dan zij normaliter gewend zijn in het diepe water. Ook het vrij bewegen in het zwembad is voor veel leerlingen onbekend. Daarnaast is het voor veel ouders en andere gezinsleden plezierig om in de beschermde en bekende lesomgeving de ontwikkeling van de leerling te zien groeien.

We plannen ieder jaar twee speellessen op de gebruikelijke lestijd:
1. De laatste zwemles vóór Kerstmis met stromen als vast onderdeel. Hierbij ondervinden zowel de leerlingen als de ouders het effect van stromen en de weerstand van water.
2. D
e laatste zwemles vóór de zomervakantie geven wij de ouders per niveau aandachtspunten voor de zomervakantie mee.

 De eerstvolgende speelles zal op zaterdag 20 juli a.s. plaatsvinden en begeleid worden door Bas.