bubbel 7

DSC_1746.JPG

Lestijden
08.00 uur
13.15 uur
16.15 uur

In tegenstelling tot het niveau bubbel 5 zullen de leerlingen op het niveau bubbel 7 steeds vaker zelfstandig een opdracht uitvoeren en zich in moeilijkere en zwaardere omstandigheden moeten bewijzen. Zij houden zich niet enkel meer bezig met het zelf goed kunnen zwemmen, maar de veiligheid wordt uitgebreid naar de mensen om hen heen, bijv. door het kunnen vervoeren van een drenkeling over een bepaalde afstand naar de kant.

Tijdens de eerste en derde zwemles van een lesblok zullen de leerlingen deze survivalonderdelen gaan oefenen in circuitvorm. In de breedte van het zwembad worden vaardigheden en technieken geoefend, waarbij de leerlingen ook gestimuleerd worden in hun zelfstandigheid: de opdrachten staan vermeld op zogenaamde stuurkaarten. De tweede en vierde zwemles van een lesblok staan in het teken van de zwemtechnieken borstcrawl, rugcrawl, schoolslag en enkelvoudige rugslag en de opbouw van de zwemconditie.


Als een leerling aan de eisen van het zwemdiploma B-zwemsurvival voldoet (zie exameneisen zwemdiploma B-zwemsurvival) geven wij de leerling, direct na de zwemles, een uitnodigingsbrief voor het afzwemmen (met lange kleding aan). Het afzwemmen, van 8.00 tot 8.45 uur in het zwembad van Drostenburg, vindt op de tweede en vierde zaterdag van een lesblok plaats. Na het afzwemmen wordt het zwemdiploma B-zwemsurvival uitgereikt.

Na het behalen van het zwemdiploma B-zwemsurvival is de tweede stap gezet naar goed en veilig zwemmen. De leerling kan nu in alle zwembaden gaan zwemmen, maar nog wel onder toezicht van een begeleider. De leerling zal in bubbel 8 met meer en zwaardere survivalelementen te maken krijgen, die nodig zijn om veilig te kunnen zwemmen in alle zwembaden zonder begeleiding. De volgende en laatste stap is het kunnen voldoen aan de eisen van het zwemdiploma C-zwemsurvival

In vergelijking met de zwemlessen op A-niveau is bij B het aantal lesgevers kleiner en zijn de groepen groter, zodat ook het zelfstandig oefenen bevorderd wordt.

Normaliter zal een zevenjarige, die voldoet aan de eisen van het zwemdiploma A-zwemsurvival, na enkele lesblokken aan de eisen voor het zwemdiploma B-zwemsurvival kunnen voldoen.